Vaske

10 feil du ikke visste at du gjør når du vasker klær

Selv om du har vasket klærne dine i flere år uten problemer, er det likevel best å unngå disse vanlige feilene. Lær hvordan du maskinvasker på riktig måte, hvordan du vasker klær for hånd og hva som er den beste måten å sortere klesvasken på.

Klesvasktips 1: Ikke bare sorter lyse og mørke

Ifølge Martha Stewart Living, jo mer du sorterer tøyet, desto finere blir klærne dine. Skill veldig skitne eller gjørmete klær fra plagg som er mindre skitne, og sorter tunge eller slitesterke stoffer som dongeri fra mer ømfintlige. (For dongeri, vreng plagget, vask i kaldt vann på et skånsomt program og tørk ved lav temperatur for å forhindre falming.) For å forhindre at sengetøy vrir seg, vask hvert sett separat i stedet for til hele familien på en gang, og inkluder mindre gjenstander som undertøy i lasset. I følge Donna Smallin Kuper, forfatter av The One-Minute Cleaner, hjelper de små artiklene med å forhindre vridning fordi de har forskjellige rullemønstre. 

Her er noen flere overraskende fakta du ikke visste om klesvask.

Klesvasktips 2: Ikke legg vaskemiddel direkte på klærne dine.

Tro det eller ei, så er det en riktig og feil måte å legge klær i vaskemaskinen på. Real Simple sier at for best fordeling av vaskemiddel, legg klesvasken i maskinen først, tilsett deretter vann og tilsett såpe til slutt. Forsikre deg om at du også bruker et trygt vaskemiddel og unngår de verste vaskemidlene.

Hvis du imidlertid bruker blekemiddel, sett i vann først, legg deretter i klærne og tilsett såpe til slutt. Forsikre deg om at du sjekker merkelappene på klærne dine, og følg det disse mystiske vaskesymbolene sier.

Klesvasktips 3: Unngå unødvendig bruk av tørketrommel

Hvis du har tid til å lufttørke, gjør det. Ikke bare sparer du strøm ved ikke å kjøre tørketrommelen, men det er også mer skånsomt for ømfintlige plagg – og hjelper elastiske klær som yogabukser med å holde formen. Når du tørker i tørketrommel må du ikke overfylle tørketrommelen eller tørke klærne for mye. Brett eller heng dem opp umiddelbart for å forhindre krølling. Pass også på de tingene du aldri skal legge i tørketrommelen.

Klesvasktips 4: Ikke bland sokker med andre klær

Er du lei av å miste sokker hver gang du vasker klær? Prøv å legge sokkene i vaskemaskinen først, og deretter legge i alt annet. Dette gjør det mindre sannsynlig at de fester seg til andre plagg, noe som ofte fører til at de forsvinner.

Klesvasktips 5: Ikke la glidelåser være åpne

Åpne glidelåser kan sette seg fast i ømfintlige klær eller skrape på vaskemaskindøren. Pass på at glidelåsen er helt igjen før du setter klærne i maskinen. Uklippede BH-er kan også sette seg i tekstiler eller skade trommelen hvis de flyr rundt løst. Invester i undertøysposer eller bruk en gammel putevar som en løsning.

Klesvasktips 6: Ikke knepp igjen dress-skjorter

Ja, glidelåser skal lukkes igjen, mens skjorter skal ikke lukkes. Vasker du en skjorte med knappene igjen kan dette skade knappene og rive opp knapphullene. Og ikke glem mansjett- og krage-knappene heller!

Klesvasktips 7: Ikke glem avrenningstesten

Hvis du er bekymret for den nye røde skjorten første gang du vasker den, kan du gjøre denne enkle testen for å finne ut om det vil gå bra. “Fukt skjorten på et diskret sted og tørk av med en hvit klut for å se om fargestoffet renner. Hvis dette skjer må du vaske plagget for seg selv til fargen slutter å renne”, ifølge Martha Stewart Living. Du kan også legge en gammel hvit sokk i klesvasken for å sjekke dette.

Klesvasktips 8: Ikke hopp over filteret og slangen når du fjerner lo

Tøm lofilteret etter hver gang du bruker tørketrommelen, fordi lo som bygger seg opp kan tette igjen luftkanalene og føre til brannfare. Det er også viktig å rengjøre filteret omtrent en gang i året. Skrubb med en tannbørste dyppet i vaskemiddel, skyll og la tørke. Løsne også slangen fra baksiden av tørketrommelen omtrent en gang i året (du vet at det er på tide når det tar over en time å tørke en maskin), så setter du en lang børste gjennom og trykker ut oppsamlet lo.

Klesvasktips 9: ikke skrubb på flekker

Du tror kanskje den beste måten å behandle en flekk på er å gjøre en innsats og skrubbe flekken godt med vaskemiddel. Men det er ikke den beste fremgangsmåten, og det kan til og med resultere i at flekken sprer seg. Tørk i stedet flekken forsiktig og arbeid utenfra og innover. Jo tidligere du behandler den, desto mer sannsynlig er det at den vil kunne fås bort. Hvis du har en flekk på en hvit skjorte, kan noen typer blekemidler være den beste måten å få plagget tilbake til sitt lyseste igjen. Se opp for tegn på at du bruker for mye vaskemiddel.

Klesvasktips 10: Ikke vask ting som bør sendes til renseri

Hvis du har klær som har en “renseri”-etikett, bør du trå forsiktig. Enkelte gjenstander trenger faktisk ikke å rengjøres; hvis du har å gjøre med naturlige fibre som lin og silke, er det sannsynligvis trygt å vaske dem for hånd og lufttørke dem. Men for ting som skinn, semsket skinn og “strukturerte plagg” (som blazere og dresser), bør du sannsynligvis følge vaskeinstruksjonene.