Vaske

Hvordan man vasker en dress-skjorte

Skjorter er laget for å brukes, ikke tilbes. Dette betyr at de blir skitne. Men med riktig pleie kan en dress-skjorte av høy kvalitet vare i flere år og fortsette å se fin ut. I dette innlegget skal vi ta for oss tre av de mest populære vaskemetodene og beskrive detaljert hvordan du kan holde dress-skjortene dine flotte i årevis. Vi vil også skissere hvordan du skal håndtere spesielle nødsituasjoner, samt gi flere andre, generelle vasketips.

Vaskemetode 1: “Vask og stryk” på renseri

Vask og stryk er den “normale” måten å rengjøre dress-skjorter på når du leverer dem til et renseri. (Ikke bli forvirret av dette – selv om du leverer skjorten din til et renseri vil de mest sannsynlig vaske og presse den, med mindre du uttrykkelig ber dem om å rense den). Dette er vårt førstevalg. Denne rengjøringsmetoden er relativt billig og enkel (rundt 20-40 kr pr skjorte), og den holder skjortene flotte. Denne prosessen innebærer følgende:

 1. Skjorten din vaskes i en vanlig vaskemaskin med vann og vaskemiddel.
 2. De fjerner mesteparten av vannet fra skjorten med sentrifugeringsprogrammet i vaskemaskinen.
 3. De presser den fuktige skjorten på en industriell skjortepresse som trekkes over skjorten og stryker plagget samtidig som den den fjerner all fuktigheten.

Fordeler: Praktisk og (relativt) billig.

Ulemper: Noen rengjøringsmidler vil være for harde for skjortene. Når pressen trekkes over forsiden av skjorten kan dette føre til at knapper skades eller knuses. Hvis skjortens kropp eller ermene strekkes over pressen når den damptørkes, kan dette føre til at denne delen av skjorten blir bredere. I tillegg kan kragen utsettes for bevegelser på veien fra renseriet til skapet ditt, slik at det kreves ekstra stryking for å få et optimalt utseende.

Metode 2: Vask skjorten selv hjemme

Hvis du ikke helt stoler på renseriet eller hvis du bare vil ha litt mer kontroll over hvordan skjortene dine vaskes, kan det være lurt å vaske dress-skjortene hjemme. Vi liker virkelig dette alternativet, men å gjøre det riktig krever litt tid og omsorg fra din side. Følg disse trinnene for å få optimale resultater:

 1. Start med å forberede dress-skjorten. Løsne alle knappene, inkludert mansjettknapper og krageknapper. Fjern plastpinnene hvis skjorten har dette, og legg dem på et trygt sted.
 2. Forbehandle flekker ved å arbeide litt rengjøringsmiddel forsiktig inn i dem, eller enda bedre, bruk en flekkfjerningspenn.
 3. Still inn vaskemaskinen: Bruk finvask-programmet for å minimere slitasje på en fin eller lett dress-skjorte. Hvis skjorten er laget av et tyngre stoff eller er spesielt skitten, kan du velge et normalprogram. Til hvite og lyse farger kan man bruke varmt vann. Mørkfargede skjorter som du ikke vil skal falme bør vaskes med kaldt vann. Pass på å ikke ta med annet tøy med sterke farger som kan overføres til skjortene.
 4. Bruk et vaskemiddel av høy kvalitet, som passer til skjortens farge. Ikke bruk vaskemidler eller rengjøringsmidler som er klorbaserte, da disse vil føre til misfarging av mange typer tøy.
 5. Vask skjortene i vaskemaskinen og la sentrifugeringsprogrammet trekke det meste av vannet ut av plagget.
 6. Skjortene vil krølles tett sammen i vaskemaskinen, så du bør fjerne dem umiddelbart før rynker blir sittende i skjorten. Heng opp skjortene eller legg dem ut slik at de kan lufttørkes. Vær forsiktig med å henge skjortene på en skarp kleshenger eller med stramme klesklyper, da dette kan vri tøyet eller lage et merke på skjorten.
 7. Deretter kan du stryke skjortene. Du trenger ikke å vente på at skjortene er helt tørre for å gjøre dette, men de bør være bortimot tørre.

Fordeler: Gir deg mest kontroll over flekkbehandlingen, lar deg beskytte knappene og gir deg mulighet til å stryke kragen nøye.

Ulemper: Krever tid og oppmerksomhet.

Metode 3: “Tørr-rens” på renseri

Selv om vi egentlig ikke anbefaler rens av bomullsskjorter, er det noen som liker å sende skjortene til renseri. Selv om denne rengjøringsmetoden absolutt ikke vil skade skjorten og kan minimere krymping, har den også noen ulemper. Den første er at det kan være dyrt – vanligvis over 50 kr pr skjorte. En annen ulempe er at vannløselige flekker som svette ikke vil fjernes. Tørrensemidler som brukes ved renseri inneholder svært lite eller ingen vann, slik at flekker fra svette kan forbli i plagget. Dress-skjorter bør altså vaskes i vann om man vil få bort vannløselige flekker som kommer av svette. Når det er sagt, hvis dress-skjorten din har en fettbasert flekk, kan det være bedre å få den renset hos et renseri enn med vaskemaskin.

Fordeler: Beleilig. Minimerer slitasje på skjortene. Fjerner fettbaserte flekker.

Ulemper: Fjerner ikke alltid vannløselige flekker. Kostbart. Skjortene dine kan potensielt utsettes for prosedyrer som kan skade knapper o.l.

Spørsmål: Er det greit å tørke skjorter i tørketrommelen?

Vi anbefaler å unngå tørketrommelen og la skjorten lufttørke på en kleshenger, selv om dette (avhengig av hvor stor plass du har) ikke alltid er praktisk. Hvis du må tørke skjorten i en tørketrommel, må du unngå høy varme eller at du tørker skjorten for mye. Bruk tørketrommelen for å få mest mulig fuktighet ut av skjorten, og stryk deretter skjorten umiddelbart for å fjerne resten av fuktigheten og eventuelle rynker samtidig. Hvis du tørker skjortene dine helt tørre i tørketrommelen vil du oppleve at de blir litt vanskeligere å få strøket perfekt, og de vil sannsynligvis krympe utover det som er anbefalt.

Spørsmål: Hvordan fjerner jeg en flekk fra en hvit skjorte?

I det uheldige tilfellet at du får litt vin eller pastasaus på skjorten din, kan du minimere eventuelle flekker som oppstår ved å handle raskt.

 1. Sveip eller løft forsiktig bort store klaser med en børste eller kam slik at de ikke gnis ytterligere inn i plagget.
 2. Behandle flekken umiddelbart med vann eller flekkfjerningsmiddel. Jo før jo bedre. Hvis du ikke har tilgang til flekkfjerningsmiddel kan du prøve med vanlig oppvaskmiddel, sitronsaft, eddik eller kullsyreholdig vann.
 3. Påfør litt flekkfjerningsmiddel på flekken med lette klapp. Trykker du for hardt kan flekken presses dypere inn i fibrene i plagget.
 4. Skyll og gjenta.

Spørsmål: Skal jeg bruke stivelse når skjorten trykkes?

Mens mange liker å få skjortene stivnet, anbefale vi å unngå stivelse helt. Mens stivelse kan hjelpe en tekstil- eller Oxford-skjorte til å se penere ut, kan det også føre til at skjorten slites ut for tidlig. Når stivelsen setter seg i skjortefibrene fungerer den som en million små kniver som bryter ned fibrene over tid.

Tre tips for å maksimere skjortens levetid

 1. Ikke la skitne hvite skjorter ligge for lenge i skittentøyskurven før du vasker dem. Dette kan føre til at kragen fortere mister hvitfargen, siden svette og fett vil ha mer tid til å sette seg i stoffet på skjorten.
 2. Fjern alltid plastpinnene fra kragen før du vasker og stryker. Hvis du ikke gjør det kan de bøye seg og føre til at snippen mister sin rette fasong og krøller seg.
 3. Ikke stol på at renseriet oppdager og fjerner flekker. Hvis du vet at det er en flekk på knappestolpen eller ermet, kan du påpeke dette slik at de legger merke til den.